cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Вашар у Бачкој Тополи- традиција која се не прекида

Бачка Топола одувек је важила за место највеселијих и најбројнијих окупљања, а њихов предводник били су бројни вашари организовани у самом граду и околним селима.  О томе сведочи богата историја вашара која датира још од 1806. када је Бачка Топола добила статус варошице. У то време одржавали су се три пута годишње, док је данас ситуација другачија.

1750. година представља прекретницу у историји Бачке Тополе.Те године, 15-ог септембра, гроф Антун Грашалковић задужује слободњака, Ференца Чизовског за насељавање бачкотополске пустаре. Пал Краи је за заслуге у борбама против француских снага 1800. године, као награду добио Бачку Тополу. Породица Краи почиње да развија насеље, и као што је поменуто, 1806. године добија статус варошице, као средишта овог краја са правом одржавања вашара три пута годишње.

 

Данас се вашар у Бачкој Тополи одржава током целе године, увек другог викенда у месецу. Трговци овде долазе са свих страна, највише из Бачке Тополе, Сенте, Аде, Мола, Суботице , Сомбора….. а у дане вашара може се пазарити све – од лицидерских срца и свилених бомбона, до алата, покућства и беле технике. Ту су целе собе, постељина, теписи, посуђе, јоргани, јастуци. Током трајања вашара овде се поједу и попију тоне меса и пића. Мештани Бачке Тополе знају да кажу -  „срамота је на вашар доћи, а ништа не донети кући“.

Тезге су увек до врха пуне веша, клавијатура, хармоника, гума свих величина, фелни, штапова за пецање, варјача, кутлача, сервиса за ручавање... што је само делић богатог асортимана бачкотополских вашара. Продавци хвале своју робу, а купци траже ману како би скинули цену. Тргује се од јутра до касног поподнева. Зато не чуди што је за ова окупљања одувек везана позната изрека “од игле до локомотиве”.

 

Са применом савремених технологија, променила се и изрека, која сада гласи -  “оно што ни Гугл не може да избаци, може бачкотополски вашар”. Та порука доминира испод вашарских фотографија на друштвеним мрежама, а то не треба ни да чуди, јер светски познати претраживач није био ни у плану када се данима трговало и лумповало на вашару о којем се прича у целој Војводини. Традиција је задржана до данас, и како кажу у Бачкој Тополи, немају намеру да је прекидају!

  Пројекат „Породица Краи и култура Бачке Тополе“ суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је делио средства.  

 

sr_RS
sr_RS