cropped-cottage-g9256254a0_19201.jpg
Дивље депоније – еколошка катастрофа!

Подизање свести- кључ решавања проблема

Подизање свести о очувању животне средине, основни је задатак свих нас. Брига о природи и околини која нас окружује требало би да нам свима буде приоритет. Сведоци смо да се у последњих неколико година много прича о овој теми, а сведоци смо и бројних примера добре праксе. Постоје бројни начини на који можемо допринети очувању животне средине, а један је свакако и уклањање дивљих депонија.

Проблеми са непрописним одлагањем смећа су константни, дивље депоније се убрзо после санирања поново направе, а, нажалост, направе их углавном људи, који живе у близини. Према процени Агенције за заштиту животне средине отпад из домаћинства се одлаже на више од 2300 дивљих и 164 комуналних депонија. Сложићете се да су ови подаци забрињавајући. На дивљим депонијама одлажу се остаци хране, намештаја, техничких уређаја, разних предмета, пластике, али и угинулих животиња. Временом, неки бачени предмети или остаци хране и угинулих животиња разлажу се и услед различитих временских услова долази до разних једињења. Токсичне супстанце се ослобађају, продиру у земљиште, испаравају и представљају опасност за живи свет. Због тога је, између осталог од изузетне важности подизање свести о санацији дивљих депонија, али и начинима за спречавање њиховог настанка.

Један од начина за решавање овог проблема јесте, осим едукација грађана о важности заштите животне средине, увођење  контејнерско одвожење смећа, као и остатака угинулих животиња из свих сеоских месних заједница. На територији Војводине постоје бројни примери добре праксе, а један је свакако село Буђановци.

  Пример добре праксе- Буђановци

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство закључио је 27 уговора са јединицама локалних самоуправа, којима су опредељена средства за уређење пољопривредног земљишта у АП Војводини у 2024. години у укупном износу од 686.713.812,89 динара, од укупног износа 366.713.812,89 динара опредељено је за уређење атарских путева и отресишта, док је 320.000.000,00 динара опредељено за уклањање дивљих депонија са пољопривредног земљишта у АП Војводини.

Општина Рума је за уклањање дивљих депонија са пољопривредног земљишта на територији катастарске општине Буђановци по конкурсу добила 55 милиона динара, па ће дугодишњи проблем у овом месту бити решен. Депонија се налази у улици Душана Јерковића на крају, и предвиђено је да се комплетно смеће измести и изнесе на регионалну деопнију Срем Мачва. Рок за реализацију је децембар ове године.

Руководство Општине Рума апеловало је на своје суграђане да брину о својој околини и да смеће одлажу на места која су за то предвиђена, Локална самоуправа се у  претходном периоду трудила да уреди делатност одвожења смећа и тако умањини настанак и развој дивљих депонија, па се надају да ће се свест код њихових суграђана пробудити.

     

 

sr_RS
sr_RS